Lena Mattsson på Skissernas Museum 2021

   






Malmökonstnären Lena Mattsson visar denna kväll, den 9 december och till och med den 12 december 2021 en helt ny platsspecifik version av monumentalverket Perception of Time and Space #2, skapat för ”Birgit Rausings sal” på Skissernas Museum.  Lena Mattssons ursprungliga verk Perception of Time and Space från 2019 är sammansatt av ett antal platsspecifika filmer, klippta för att projiceras på ön Hästen, och på Valleviks och Smögens klippor under den internationella ljuskonstfestivalen Island of Light samspelade de med de röda bohuslänska granitklippornas form och historiska kontext. 

Lena Mattsson vänder och vrider på vår perceptionsförmåga och arbetar med sina filmprojektioner fram nya rum och sätt att se på vår tillvaro, något som får ytterligare fördjupning genom musiken, komponerad av Conny C-A Malmqvist. Hennes filmkonst är ett pågående skissarbete där de färdiga verken genast blir utgångspunkten för nya sammanställningar, nya verkserier som omfattar både processen och dess resultat. Vilken plats kan vara mer kongenialt vald för henne än Skissernas museum?


Hon presenterar också en ny bok om sin konst, The Window Opens to the World, utgiven av Kerber Verlag i Berlin, tillkommen i dialog med Lars Gustaf Andersson, John Peter Nilsson och Charlotte Wiberg vilka bidrar med texter som belyser Mattssons verk ur olika aspekter. Boken är rikt illustrerad med bilder från Mattsons hela konstnärliga karriär, både internationellt och i Sverige. Titeln, The Window Opens to the World, utgår från vad konsthistorikern Måns Holst-Ekström sagt om henne:  hon öppnar ett fönster mot världen”.


Lena Mattsson är född i Kungshamn 1966 och verksam i Malmö. Hon arbetar med film, fotografi och performance, men har också återvänt till det akvarellmåleri hon en gång började med. Numera är hon dessutom ofta verksam som curator, senast tillsammans med Ola Åstrand på Borås Konstmuseum med Kultur under covid-19 och Generation - En spegling av 1990-talets konstscen. Hennes egna verk hänvisar ofta till konsthistoria och film och befinner sig i ett intensivt samtal med nuet och historien. 


I samtalet med Lena Mattsson torsdagen den 9 december kl 19.00 deltar filmkritikern och kulturskribenten Charlotte Wiberg och författaren och filmforskaren Lars Gustaf Andersson. De har båda följt Lena Mattssons arbete under en lång följd av år. 


Text Lars Gustaf Andersson.


Läs mer på Skissernas Museums hemsida.

https://skissernasmuseum.se/kalendarium/bokrelease-lena-mattsson-the-window-opens-to-the-world//

FLM Sveriges ledande filmtidskrift sedan 2007



Osebart

Vad klarar vi inte av titta på?

Prenumerera

Köp numret här

 

I vinternumret av FLM tittar vi närmare på filmerna som får oss att vända bort blicken.


Filmhistorien har handlat om att synliggöra världen. Men det finns gränser – när kameran kommer för nära, när bilden visar för mycket, när vi behöver lämna salongen för att skaka av oss upplevelsen. I numrets tema tittar vi närmare på det osebara, med texter av Charlotte Wiberg, Joni Hyvönen, Johannes Hagman, Anna Remmets, Jacob Lundström, Kim Ekberg, Lena Mattsson och Patrik Sjöberg.


Dessutom: Joni Hyvönen debatterar den svenska filmkritikens tillstånd, vi tittar in i huvudet på Nathalie Álvarez Mesén, Sebastian Lindvall har sett Leos Carax Annette, Sanjin Pejkovic pratar med David Herdies, Veronica Crispin skriver om Cronenbergs Flugan, Katarina Hedrén skriver om Faya dayi, med mycket mera.


Medföljer gör ett nytryck av affischen till Nybyggarna från 1972 (30×42 cm).


https://flm.nu/flm-magasin/vinter-2022/

PANORA Södra Sveriges största arthousebiograf!









FILMFESTIVALEN HUMOR, KROPP OCH LITE ALLVAR
Datum: Lör 20 nov 2021

Ett möte mellan experimentell film och konstfilm.


PROGRAM
09:00-09:45 Frukostmingel i foajén
10:00-12:00 Filmpass 1 Biljetter>>
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:50 Föreläsning: Konst, kropp och kön Biljetter>>
14:00-15:30 Kortfilmspass Biljetter>>
15:30-16:00 Fika & mingel i foajén
16:00-17:15 Konstnärssamtal: Den kulturelle onanisten Biljetter>>
17:30-19:00 Filmpass 2 Biljetter>>

–––––––––––––––––
FILMPASS 1 
(10.00-12.00) Biljetter>>
–––––––––––––––––
Regissörssamtal efter att alla filmer i passet visats.

Bikini av Lasse Persson | 06:43 min
En animerad musikal om en ung man som är rädd för att komma ut- rädd för att komma ut ur badhytten.

Lussevaka av Johanna Sutherland | 8:31 min
En ung flicka känner sig utesluten och uttråkad på en Luciafest. Hon upptäcker en äldre dam tvärs över middagsbordet. Då händer något magiskt.

Film-Face Horse-Eye av Julia Sjölin | 6.50 min
En grå Posche filmad digitalt och två hästar filmade i 16 mm film till ljudet av en elbil som kör genom ett landskap. I relationen mellan kameran, hästarna och bilen framträder djurens känslighet, bilens och kamerans mekanik och en rörelse i tid och rum.

Farmor Ruth och hennes döttrar av Johanna Schartau | 59 min
1945 får Europa äntligen fred. Samma år sker en familjetragedi i en borgerlig villaförort i Stockholm. Jag träffade aldrig min farmor och min fars systrar heller. Vilka hade de varit? En personlig familjeskildring men också en film om tiden från första världskrigets början till andra världskrigets slut i Sverige

––––––––––––––––––––––––––––
FÖRELÄSNING: Konst, kropp och kön 
(13.00-14.00) Biljetter>>
––––––––––––––––––––––––––––
Your Body is a battleground... En föreläsning med Linda Fagerström, docent i konst- och bildvetenskap.

–––––––––––––––––
KORTFILMSPASS 
(14.00-15.30) Biljetter>> 
–––––––––––––––––
Regissörssamtal efter att alla filmer i passet visats.

To be two av Lasse Persson | 04:19 min
Bröllopsmarschen dånar i en kyrka men bruden har inte kommit. Hon har gömt sig på sitt hotellrum
och försöker uppbåda entusiasm för den stundande vigseln.

Paracusia av Carolina Sandvik | 14:30 min
En ensam kvinna i en liten lägenhet ägnar sig åt hushållssysslor när det plötsligt hörs störande ljud från grannen. Hon blir mer och mer besatt av vem som döljer sig på andra sidan väggen.

Fötter av Carin Bräck | 14 min
Kan ett par fötter ha ett eget liv? Om man får ett par fötter transplanterade, kan de då ha en egen vilja?

Room 11 av Karin Bertling | 14:12 min med på samtal
En äldre kvinna drabbas av stroke och blir inlagd på sjukhusets övervakningsrum nr 11. I rummet finns flera  patienter med märkliga sätt att uppleva sitt tillstånd. All dialog sjungs.

En mammas kropp av Jonelle Twum/Hawa Sanneh 8.12 min 
En mammas kropp är ett intimt porträtt av två hotellstäderskor utifrån en dotters perspektiv. En dotter reflekterar över hur kvinnornas yrke påverkar deras kroppar och relation till tid.

Punani Steam av Emma Pål Brunzell/Gilda Naumanen | 14.26 min
Punani Steam är ett mörkt komiskt drama om en ensam Youtubers egenkonstruerade fångenskap.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––
KONSTNÄRSSAMTAL: Den kulturelle onanisten
(16.00-17.15) Biljetter>>
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
Konstnären Lena Mattson visar sin film Den kulturelle onanisten (35 min) som handlar om den legendariske bokförläggaren och kulturaktivisten Bo Cavefors, som sent i livet definierade sig själv som en kulturell onanist, en som bara gör det han själv vill för att det tillfredsställer honom. I filmen berättar han om sitt liv och sitt förlag och diskuterar med Lena Mattsson om den kulturella censuren under senare år, något både han och Lena varit utsatta för.

––––––––––––––––
FILMPASS 2
(17.30-19.00) Biljetter>>
––––––––––––––––
Regissörssamtal efter att alla filmer i passet visats.

Showing it all av Lasse Persson | 02:24 min
En striptease show med en krävande publik.

Mellanrumsfruar av Anna Lönn Franko/Lisa Fjellman | 78 min
En surrealistisk komedi konsten att överleva. I ett mellanrum. De tre dekadenta konstnärerna Majken, Karna och Ursula blir plötsligt vräkta från sin lägenhet. Snart flyttar de in i ett mellanrum och ställer till kaos.

Fri entré!

Biljett bokas i förväg via Panoras biljettsystem och måste hämtas ut senast en halvtimme innan föreställningen. Får du förhinder ber vi dig att avboka din biljett. Detta kan du göra själv i bokningssystemet eller genom att ringa in till kassan.

Festivalen genomförs med stöd av Galleri Rostrum som har stöd av Kulturrådet och Malmö Stad, samt WIFT. I samarbete med Biograf Panora.

https://panora.se/festival/filmfestivalen-humor-kropp-och-lite-allvar/


Lena Mattsson: Den kulturelle onanisten. Essä av Lars Gustaf Andersson

 

Lena Mattsson: Den kulturelle onanisten

Lena Mattssons film Den kulturelle onanisten handlar om den legendariske bokförläggaren och kulturaktivisten Bo Cavefors, som sent i livet definierade sig själv som en kulturell onanist, en som bara gör det han själv vill för att det tillfredsställer honom. Det är en beskrivning som säkert ägde giltighet för Bo Cavefors själv, men som ändå är falsk. Allt det han gjorde för sig själv fick också värde för andra, från bokutgivning till teaterproduktion och skriftställningar. Det var fruktbart för oss runt omkring honom: läsarna, vännerna, publiken. I filmen berättar han om sitt liv och sitt förlag och diskuterar med Lena Mattsson om den kulturella censuren under senare år, något både han och Lena varit utsatta för. I Bos fall rörde det sig dels om en utställning i Umeå som ställdes in av lokalpolitikerna på grund av för mycket nakenhet, om en serie nedstängningar av hans Facebook-sida av samma skäl, samt det kanske mest kända fallet när polisen hösten 1979 grep honom och vände uppochned på hans förlag i Lund för att hitta spår som kunde binda honom vid den för tiden mycket kända och fruktade västtyska terroristgruppen Rote Armee Fraktion, under ledning av den före detta journalisten Ulrike Meinhof. Bo hade gett ut en bok om Meinhof och en antologi med texter av RAF, något han inte hade gjort någon hemlighet av, men länsåklagaren var övertygad om att det fanns mer att hämta. Det fanns det dock inte och Bo frikändes och kunde återvända till sitt hem i Ballingslöv. Men hans förlag var krossat. I filmens samtal filosoferar Bo Cavefors om sitt liv, från barndom till det åldrande han vemodigt accepterade, med Lena Mattsson diskuterar han censuren med nedslag i de nämnda fallen, men också som något mer generellt. Han drar upp linjerna för en förståelse av en censurens logik som börjar med att tysta de svagaste rösterna, konstnärerna, och sedan kan gå vidare. Mot bakgrund av allt det han utsatts för är han ändå hoppfull och berättar om en gåtfull incident han var med om när hans släppts ur häktet, när en okänd människa kom om natten och frågade om han behövde hjälp. ”Det finns alltid någon där ute som är beredd att hjälpa en” säger Bo och hans ögon tåras då, precis som filmrutan som översköljs av regndroppar. Det är något annat än kulturell onani.

Lars Gustaf Andersson, oktober 2021. 

Lars Gustaf Andersson är författare, filmforskare och professor i filmvetenskap vid Lunds universitet.