Lena Mattsson om konstscenen i Malmö

Terror i Europa, korkade journalister, Lena Mattson och punken
Nordegren & Epstein i P1 Sveriges radio, Hela programmet
http://t.sr.se/2rTIXBX

Lena Mattsson om konstscenen i Malmö på 80-talet - Nordegren & Epstein
http://t.sr.se/2rUBTFc

"When Hades bursts with blooms"








































Solo exhibition "When Hades bursts with blooms" by Lena Mattsson with
Stry Terrarie Kanarie, Carin Carlsson, Clemens Altgård and Bo Cavefors
at Molekyl gallery, Malmö, Sweden, 5 may - 28 may 2017, Welcome

"When Hades bursts with blooms" pågår till den 28 maj på Molekyl Gallery. Vernissage fredag 5 maj kl 18.00 - 21.00 Varmt välkomna! 
http://molekylgallery.com/arkiv/lena%20mattsson.html


Läs Lars Gustaf Andersson

Professor i filmvetenskap vid Lunds universitet välskrivna och fina kritik om utställningen i kulturtidskriften om film FLM. I sanningens skugga med Lena Mattsson text Lars Gustaf Andersson

"When Hades bursts with blooms"




""When Hades bursts with blooms" pågår till den 28 maj på Molekyl Gallery. Vernissage fredag 5 maj kl 18.00 - 21.00


”NÄR HADES STÅR I BLOM” är titeln på min nya dokumentärfilm/HD Video triptyk som är ett samarbete med punkikonen Stry Terrarie Kanarie, konstnären Carin Carlsson och författaren och poeten Clemens Altgård. Vi får följa med på en resa från punkens början genom postpunktiden fram till idag. Hur såg vår värld ut då och hur ser den ut nu?

Samtidigt med utställningen Malmö brinner på Moderna Museet Malmö den 21.4 – 10.9 2017, kommer jag visa När hades står i blom på Molekyl Gallery som en ”Single screen”.
På Molekyl Gallery kommer jag också att visa en del andra nya arbeten som fokuserar på samma tema. T.ex. min nya HD video ” In the Shadow of Truth”, som är ett samarbete med den legendariske bokförläggaren, författaren, skådespelaren och allkonstnären
Bo Cavefors, som jag under många år konstnärligt dokumenterat och filmat.

På Moderna Museet Malmö visar jag NÄR HADES STÅR I BLOM som synkroniserad HD video triptyk specialgjord för utställningen på Moderna Museet Malmö.

Varmt välkomna

Denna gång tar jag med er på en personlig resa. På denna resa får ni möta människor och höra musik, poesi och dikter som betytt mycket för mig som konstnär och människa. En resa genom tiden där jag belyser slutet av 70-talet med fokus på 80-talet och skarven mot 90-talet. Där vi var unga och arga. Där pengar inte var allt! Där vi levde varje dag som om det var den sista.

Konstnären och filmaren Lena Mattsson fokuserar kameran i sin nya film/video triptyk på punkens början och postpunktiden. Vi får följa punkikonen Stry Terrarie Kanarie som berättar om sina musikaliska gärningar, kärleken och pengarna. Stry var med och bildade bandet Kriminella Gitarrer, som också gav ut den kanske första punk plattan i Sverige ”Vårdad klädsel/Förbjudna Ljud”. Stry var en av musikerna och låtskrivarna i Ebba Grön, Rymdimperiet och senare Imperiet. Han startade också sina egna musikaliska projekt och band som t.ex. Besökarna, Garbochock, Stry & Stripparna, Babylon Blues, Stry & the OlgaMagoo m.fl. Stry är en av Sveriges betydelsefullaste musiker och låtskrivare som berört och inspirerat många med sina låtar och musik sedan 70-talet fram till idag.

Stry & the OlgaMagoo är nu aktuell med en ny skiva som går att lyssna på och ladda ner från Spotify.

Carin Carlsson är en begåvad målare som berättar om att vara ung och leva och uppleva punkens och litteraturens energi och betydelse för konsten och kulturen i Malmö. Kanske var det grogrunden till att Malmö senare blev en intressant konststad.

Sist men inte minst berättar författaren, poeten/kritikern och ligaledaren Clemens Altgård om poetgruppen Malmöligan, där nu kända och etablerade författare som Kristian Lundberg, Håkan Sandell, Martti Soutkari var en del av.
I den litterära grupperingen ingick också författaren/film regissören Lukas Moodysson, och
Per Linde nu forskaren och lektor i interaktions design på Malmö högskola. Malmöligans medlemmar var unga och mycket begåvade killar, beväpnade med det skrivna ordet och litterära manifest.
Filmen/video triptyken belyser och synliggör frågor kring kön, identitet och politik. I en tid där ny liberalismen och kapitalismen var tidens tand. Där brännande aktuella samtalsämnen var humanism kontra kapitalism, precis som i dag. Hur såg vår värld ut då och hur ser den ut nu? Vad kan vi lära oss av tiden som gått? Är allt kött hö och kvinnan föder gränsle över graven och livet är endast en kort glimt av ljus på väg ner.

Text Lena Mattsson

Malmöligan, litterär gruppering bestående av de då unga poeterna Clemens Altgård, Håkan Sandell, Per Linde, Kristian Lundberg, Lukas Moodysson och Martti Soutkari. Gruppen var aktiv i brytningen mellan 1980- och 1990-tal, men är idag upplöst. För eftervärlden är Malmöligan mest känd för scenframträdanden och manifestverksamhet, men medlemmarna gav även ut en antologi, Malmöligan, 1992. På spanska publicerades antologin La Pandilla de Malmö, som översattes av Pancho Pérez Santiago

Medverkande fotografer i HD video triptyken/filmen är:

Monika Norrby, Lars Sundestrand, Magnus Gustafsson, Mats Liljegren
Anders Torgander, Anders Påhlson, Hans Aarenstrup, Roger Hynne, Nicklas Östergren,
Örjan Gerhardsson, Mia Bengtsson Plynning, Mikael Forth, Henrik Jonsson, Magnus Christiansson, Bosse Magnusson, Marianne Andersson, Carin Carlsson, Birgitta Olsson,
Anna Bring, Tomas Malmqvist, Erik Wenster, Thomas Johansson, Per-Anders Jörgensen
Paulina Hårleman, Galleri T.V. Malvin Louis Enoksen, Clemens Altgård,
Lena Mattsson, Madeleine Grive, Magnus Af Geijerstam, Ola Stark, med flera.

Video klipp från 80-talet som ingår i filmen är av Virgil Dejarv och med Lena Mattssons från videoverket ”Peel me a grape” från 1988 och från Ola Åstrands video film Last Zon Trilogi - av och med Ola Åstrand från 1988.

Musik: Stry Terrarie Kanarie
Blödarna, Besökarna, Garbochock, Babylon Blues, Ebba Grön,
Stry & the OlgaMagoo, Stry & Stripparna

"When Hades bursts with blooms" Filmen längd är 58:30 min

Många varma hälsningar från Lena Mattsson
http://www.modernamuseet.se/malmo/sv/utstallningar/malmo-brinner/

läs Lars Gustaf Andersson

Professor i filmvetenskap vid Lunds universitet välskrivna och fina kritik om utställningen i kulturtidskriften om film FLM. I sanningens skugga med Lena Mattsson
text Lars Gustaf Andersson 
http://flm.nu/2017/05/i-sanningens-skugga-med-lena-mattsson/

Ny websida